Gdzie schować detergenty, dlaczego produkty najlepiej jest przechowywać w plastikowych pojemnikach i jak wycisnąć maksimum wygody z małej kuchni – o tym opowie „odważna gospodyni” Martha Stewart.
W odpowiednich rękach nawet najmniejsza kuchnia stanie się praktycznym i wygodnym wnętrzem. Aby uzyskać taki efekt nie trzeba kupować nowego kompletu mebli kuchennych.
Zacznij od sprzątania: znajdując odpowiednie miejsce naczyniom i sprzętom AGD, zaoszczędzisz nie jeden metr kwadratowy. Pomogą Ci w tym przydatne rady guru od spraw zajmowania się domem — Marthy Stewart
Rada 1. Mądrze przechowuj akcesoria kuchenne
Nie zapominaj o głównej roli kuchni. Po pierwsze, powinna być ona wygodnym i funkcjonalnym miejscem przygotowywania posiłków. Dlatego też wybierz podręczne miejsca do przechowywania produktów i sprzętu kuchennego. Na przykład, jeśli często korzystasz z miksera, nie chowaj go do szafki – niech zawsze będzie pod ręką.
Rada 2. Znajdź osobne miejsce dla naczyń i przypraw
Zaprowadzenie ładu w kuchni jest prostsze niż myślisz. Zacznij od organizacji przestrzeni: poukładaj naczynia w jednym miejscu, a sprzęty w drugim. Przechowuj przyprawy i konserwy w osobnej szufladzie czy szafce, podobnie jak kasze. Jeśli nie możesz poszczycić się dużą i przestronną kuchnią, zrób szuflady bardziej funkcjonalnymi za pomocą specjalnych przegródek. Teraz o bałaganie można zapomnieć!
Rada 3. Uwolnij kuchnię od niepotrzebnych sprzętów
Martha Stewart radzi zaopatrzyć się tylko w niezbędne akcesoria kuchenne. Oczywistym faktem jest, że każdej gospodyni marzy się imponująca kolekcja naczyń i sprzętów. Ale jeśli nie używasz babcinego zestawu talerzy lub opiekacza do kanapek, to czemu nie zwolnić miejsca? Niepotrzebne rzeczy z pewnością przydadzą się komuś innemu – a Ty tym sposobem zyskasz trochę wolnej przestrzeni.
Rada 4. Przesyp kaszę do słoika
Czy znasz tę sytuację, gdy szukasz odpowiedniej kaszy i przez przypadek zahaczasz o torebkę cukru, która natychmiast rozsypuje się po całej kuchni? Aby tego rodzaju sytuacje więcej się nie powtarzały, przesyp wszystkie kasze i sypkie produkty do przeźroczystych słoików, a pokrywki odpowiednio podpisz.
Rada 5. Kup pojemniki do przechowywania produktów
Przechowuj żywność w plastikowych bądź szklanych pojemnikach. Za ich pomocą nie tylko zaoszczędzisz miejsce w lodówce, ale i ułatwisz sobie sprzątanie. Konserwy i przetwory lepiej przełożyć do szafki kuchennej, ponieważ nie ma konieczności trzymania ich w lodówce.
Rada 6. Udekoruj kuchnię mądrze
Zazwyczaj w kuchni ciężko jest znaleźć miejsce na akcesoria i elementy dekoracyjne. W sąsiedztwie naczyń i AGD wyglądają co najmniej śmiesznie. Martha w tym przypadku radzi podejść do tej kwestii twórczo i ozdobić wnętrze eleganckim daniem, koszykiem owoców lub butelkami wina. Nie miej wątpliwości – w ten sposób stworzysz naprawdę oryginalną kuchnię.
Rada 7. Schowaj detergenty
Główni wrogowie estetycznego wyglądu Twojej kuchni — stojące na widoku detergenty, gumowe rękawiczki i inne środki czyszczące. Schowaj je do kuchennej szafki, przyklejając od wewnątrz szafki kilka haczyków i wieszając półeczkę. Teraz Twoja kuchnia będzie cieszyć oko!